Tibi hangterápia +36-30 / 504-5622
Hangterápia eszközei:
Tradicionális tibeti, észak-indiai, burmai szertartások hangrezgés keltő eszközei. Gongok, harangok, thingsák, dobok, kagylókürtök és tibeti zengőtálak. Ezek együttesen, egymást kiegészítve épülnek be a hangterápiás kezelésbe.Terápia múltja,- jelene:
Kezdetekben a zengőtálakat csak szertartások közben, vagy étkezési célokra használták, többnyire buddhista kolostorokban. Gyógyítás céljából használt tálak már az ajurvédában is szerepelnek, 4-5 ezer éves múltra tekint vissza. Az írott hagyatékokból táplálkozva ma is oktatják a hangterápiát, például Indiában a Varanaisi egyetemen. Olvashatunk klinikai tesztelésről is, melynek Peter Hess az úttörője. Ő mai napig alkalmazza és oktatja a hangterápiát, többnyire külföldön.

Miből és hogyan készülnek a tálak:
Egy hangtál elkészítése megközelítőleg 70-80 munkaórát vesz igénybe három mesterember közreműködésével. Általában hét- tizenkét fémből készülnek melyet kovácsolással préselnek össze. A tálak feszültségeit faparázson vezetik le a munka végén. Ilyen manufaktúrák India északi részén, Nepálban, Tibetben találhatóak. A klasszikus „old-tálak” is onnan származnak megrendelés útján.

Anyaguk: arany, ezüst, réz, vas, higany, ólom és ón.

Az aranyhoz a Nap kapcsolódik, megjeleniti az isteni erőt, a szellemi fényt, magában hordozza a megvilágosodást, az intuitiv tudást, az életenergiát.
Az ezüsthöz a Hold kapcsolódik, megjeleniti az energiák apályát és dagályát, a természet ciklikusságát, a testi ciklusokat, az életciklusokat.
A rézhez a Vénusz kapcsolódik, megjeleniti a kreativitást, művészetet, szépséget, szerelmet, szexualitást és harmóniát.
A vashoz a Mars kapcsolódik, megjeleniti a nemzőerőt, és a háborút, kifejezi a harchoz, az ütközethez, és a hóditáshoz szükséges nyers energiét.
A higanyhoz a Merkúr kapcsolódik, hidat képez az isteni és emberi között összekapcsolja a szellemet a testtel. Megjeleniti a az intellektusz, a gondolkodást, a tudást, a kommunikációt.
Az ólom a Szaturnusz kapcsolódik, megjeleniti a materializmust, a befelé ható erőket.
Az ón a Jupiterhez kapcsolódik, megjeleniti a szellem erejét, az univerzális tudást, a misztikus tapasztalatot.

A tálak típusai:
Méretük és hangrezonanciájuk szerint két csoportba soroljuk őket.
Jin típusú: méretük kicsi, hangjuk magas frekvencián rezeg. Ezeket a test felső részén, fejközeli energiaközpontokon, jobboldali meridiánokon alkalmazzuk. A női princípiumot és az elfogadást, befele tekintést erősíti.
Jang típusú tálak: nagyméretűek, öblös, -mély hangon rezonálnak. Lelki, fizikai stabilitásunkat edzi, a test alsó pontjain, a központi csakra alatt használjuk. Baloldali meridiánokon alkalmazva, férfi oldalunkat, a kiterjeszkedést hivatott erősíteni.

Forrás: http://balla-hangterapia.hu